Domowy batonik, który nie tuczy? Sprawdź ten przepis i zrób go w 10 minut!

murek bez cukru

Lubisz słodkości, ale boisz się utyć? Nie musisz się wcale ich wyrzekać. O tym, że gotowe przekąski zawierają ogromne ilości cukru, są kaloryczne i naszpikowane chemią, nawet te, które w nazwie zawierają „fit” – naukowcy mówią już od pewnego czasu.

Rozwiązaniem jest batonik domowej produkcji. Oto nasz przepis na mazurek, który zadowoli twoje podniebienie, a jednocześnie nie wejdzie w biodra (no chyba, że go pochłoniesz na raz).

Czas przygotowania:

10 minut pracy; 2×15 minut czekania; wieczność dla zdrowia!

Co potrzebujesz?

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płatków do wyboru: owsianych, jęczmiennych – może być mieszanka wraz z orzechami
  • 1/2 szklanki amarantusa
  • 1/4 szklanki lnu
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 1/4 rodzynek
  • można dodać nasiona: słonecznika, sezamu, orzechy, wiórki kokosowe
  • jako „słodycz” sok z agawy około 1 łyżki

Co po kolei?

Na patelni rozpuścić masło, podać wszystkie składniki. Chwilę podsmażyć, na małym ogniu, tak aby całość się trochę zarumieniła i zaczęła stanowić spójną masę, na koniec dodajemy sok z agawy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem formy (ok 35 cm), uklepujemy. Gdy ostygnie wkładamy na 15-20 min. do lodówki i… słodkość gotowa!

Do mazurkowej dekoracji:

Łyżkę soku z agawy podgrzać na patelni, tak aby się zagęścił, a następnie gorący syrop nakładać pędzelkiem na produkty do dekoracji (np. żurawina, płatki migdałów) jako „klej” i ułożyć wzór. Może być mazurkowy, może być dowolny.

Przepis dla was przygotowała i wypróbowała (pycha!) Ola.

Autor