Lubisz słodkości, ale boisz się utyć? Nie musisz się wcale ich wyrzekać. O tym, że gotowe przekąski zawierają ogromne ilości cukru, są kaloryczne i naszpikowane chemią, nawet te, które w nazwie zawierają „fit” – naukowcy mówią już od pewnego czasu.
Rozwiązaniem jest batonik domowej produkcji. Oto nasz przepis na mazurek, który zadowoli twoje podniebienie, a jednocześnie nie wejdzie w biodra (no chyba, że go pochłoniesz na raz).
Czas przygotowania:
10 minut pracy; 2×15 minut czekania; wieczność dla zdrowia!
Co potrzebujesz?
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka płatków do wyboru: owsianych, jęczmiennych – może być mieszanka wraz z orzechami
- 1/2 szklanki amarantusa
- 1/4 szklanki lnu
- 1/4 szklanki żurawiny
- 1/4 rodzynek
- można dodać nasiona: słonecznika, sezamu, orzechy, wiórki kokosowe
- jako „słodycz” sok z agawy około 1 łyżki
Co po kolei?
Na patelni rozpuścić masło, podać wszystkie składniki. Chwilę podsmażyć, na małym ogniu, tak aby całość się trochę zarumieniła i zaczęła stanowić spójną masę, na koniec dodajemy sok z agawy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem formy (ok 35 cm), uklepujemy. Gdy ostygnie wkładamy na 15-20 min. do lodówki i… słodkość gotowa!
Do mazurkowej dekoracji:
Łyżkę soku z agawy podgrzać na patelni, tak aby się zagęścił, a następnie gorący syrop nakładać pędzelkiem na produkty do dekoracji (np. żurawina, płatki migdałów) jako „klej” i ułożyć wzór. Może być mazurkowy, może być dowolny.
Przepis dla was przygotowała i wypróbowała (pycha!) Ola.