Lubisz słodkości, ale boisz się utyć? Nie musisz się wcale ich wyrzekać. O tym, że gotowe przekąski zawierają ogromne ilości cukru, są kaloryczne i naszpikowane chemią, nawet te, które w nazwie zawierają „fit” – naukowcy mówią już od pewnego czasu.
Rozwiązaniem jest batonik domowej produkcji. Oto nasz przepis na mazurek, który zadowoli twoje podniebienie, a jednocześnie nie wejdzie w biodra (no chyba, że go pochłoniesz na raz).
Czas przygotowania:
10 minut pracy; 2×15 minut czekania; wieczność dla zdrowia!
Co potrzebujesz?
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka płatków do wyboru: owsianych, jęczmiennych – może być mieszanka wraz z orzechami
-
1/2 szklanki amarantusa
-
1/4 szklanki lnu
-
1/4 szklanki żurawiny
-
1/4 rodzynek
-
można dodać nasiona: słonecznika, sezamu, orzechy, wiórki kokosowe
-
jako „słodycz” sok z agawy około 1 łyżki
Co po kolei?
Na patelni rozpuścić masło, podać wszystkie składniki. Chwilę podsmażyć, na małym ogniu, tak aby całość się trochę zarumieniła i zaczęła stanowić spójną masę, na koniec dodajemy sok z agawy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem formy (ok 35 cm), uklepujemy. Gdy ostygnie wkładamy na 15-20 min. do lodówki i… słodkość gotowa!
Do mazurkowej dekoracji:
Łyżkę soku z agawy podgrzać na patelni, tak aby się zagęścił, a następnie gorący syrop nakładać pędzelkiem na produkty do dekoracji (np. żurawina, płatki migdałów) jako „klej” i ułożyć wzór. Może być mazurkowy, może być dowolny.
przepis dla was przygotowała i wypróbowała (pycha!) Ola z pytam.edu.pl